Artykuły / Blog

Bataty – lepszy kuzyn ziemniaka

30/01/2017

Dlaczego warto jeść bataty? Bataty charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i poprawiają wrażliwość insulinową u ludzi, są zalecanym węglowodanem dla cukrzyków. Bataty są źródłem karotenów i karotenoidów, w tym luteiny, która ma korzystny wpływ na wzrok, są bogate w potas, mangan i fosfor, zawierają dużo błonnika co wspomaga metabolizm.

Jak szybko przygotować frytki z batatów?
• Przygotuj: 3 duże bataty, 1 łyżeczka soli, oliwa z oliwek (opcjonalnie rozmaryn, tymianek, pieprz)
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bataty pokrój w paski do frytek, bądź cienkie plasterki, jeżeli chcesz otrzymać chipsy. Blachę wysmaruj oliwą z oliwek. Rozłóż bataty w jednej warstwie, skrop je oliwą i posyp solą. Możesz dodać rozmarynu, tymianku, czy też pieprzu. Zapiekaj 20-30 minut, aż do zrumienienia.
Smacznego