Dzień Marchewki

Marchewka to niezwykle cenne i uniwersalne w zastosowaniu warzywo. O jej ogromnej popularności świadczy fakt, iż doczekała się nawet swojego święta. Właśnie dziś – 4 kwietnia – obchodzony jest Dzień Marchewki!
To idealna okazja, aby przypomnieć dlaczego powinna na stałe zagościć w naszej kuchni:
– jest produkowana w Polsce i dostępna przez cały rok, przez co jest ogólnodostępna i tania,
– jest uniwersalna i ma wiele zastosowań – można z niej zrobić sok, zupę, surówkę, placuszki, dodać do gulaszu mięsnego lub wegetariańskiego. Dzięki swojej słodyczy znajdzie również zastosowanie w słodkich potrawach i wypiekach,
– to bogate źródło beta-karotenu, przekształcającego się w wątrobie w witaminę A, która w siatkówce oka zmienia się w rodopsynę – fioletowy pigment niezbędny do widzenia w nocy. Dodatkowo ma działanie ochronne przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmy starczej,
– dzięki obecności beta-karotenu chroni komórki przed uszkodzeniami, a także spowalnia procesy ich starzenia,
– u osób palących papierosy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, gdyż ogranicza wchłanianie związków rakotwórczych zawartych w dymie papierosowym,
– ułatwia usuwanie cholesterolu z organizmu, dzięki czemu wpływa na prawidłowy profil lipidowy,
– dzięki zawartości karotenoidów zapobiega chorobom serca,
– jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, warunkującego prawidłową pracę jelit,
– chrupanie surowej marchwi stymuluje dziąsła zwiększając produkcję śliny, która jest zasadowa. Dzięki temu równoważy kwasowość jamy ustnej, która sprzyja rozwojowi bakterii. Ponadto jest dobrym źródłem minerałów, chroniących zęby przed demineralizacją,
– regularnie spożywana utrwala efekty kąpieli słonecznych oraz zapobiega oparzeniom słonecznym.