Artykuły / Blog

Pomarańcze!

19/04/2017

Ten pomarańczowy owoc to cenne źródło witamin z gruby B, korzystnych dla skóry i układu nerwowego, a także witaminy C – ta naturalnego pochodzenia jest znacznie lepiej przyswajalna od syntetycznej. Są także bogate w błonnik wspomagający przemianę materii oraz flawony, które chronią przed stanami zapalnymi. Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Pomarańcze mają także niski indeks glikemiczny – przez co spowalniają wchłanianie glukozy.

Warto tez nadmienić, iż lepiej zjeść cała pomarańczę, bądź samemu wycisnąć sok z pomarańczy, niż wypić sok z kartonu. Wypijając np. dwie szklanki soku z kartonu zapewniamy sobie w jednym momencie zbyt dużą dawkę fruktozy. Dobrym sposobem jest wypicie szklanki wody niegazowanej z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.