Spirulina

Spirulina, czyli drobno sproszkowane mikroalgi sprzedawane pod postacią tabletek lub proszku to niegasnący hit wśród osób zainteresowanych żywnością prozdrowotną. Z niehandlowego punktu widzenia, spirulina jest glonem (Spirulina platensis syn. Arthrospira platensis) występującym najczęściej w słodkowodnych wodach w różnych warunkach środowiskowych m.in. piasku, glebie, jeziorach, bagnach. Produkcję masową spiruliny do celów komercyjnych rozpoczęła się już w latach 70. ubiegłego wieku. Obecnie szacuje się jej produkcje na ponad 3 tys. ton suchej masy, w tym głównie na potrzebę firma farmaceutycznych do produkcji suplementów diety. Na czym opiera się jej sukces?

Duża zawartość białka

Szacuje się, że zawartość białka to 60-70% suchej masy. Pomimo iż nie zawiera aminokwasów w tak dobrych proporcjach, jak białko zwierzęce, stanowi doskonałe źródło aminokwasów pochodzenia roślinnego. Oznacza to, że suplementy diety zawierające spiruline mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety dla osób ograniczających spożycie produktów mięsnych i białka mlecznego np. wegetarian i wegan. Mogą również stanowić alternatywne źródło aminokwasów dla osób nietolerujących białka z innych produktów wysokoproteinowych.

Bogactwo witamin i minerałów

Siprulina jest doskonałym naturalnych źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Skutecznie uzupełnia niedobory witaminy A (zawartego w postaci prekursora, czyli β-karotenu – zapobiega to hiperwitaminozie, której ryzyko obserwowane jest w przypadku preparatów zawierających retinol). Na szczególną uwagę zasługuje również pochodzące ze spiruliny żelazo, które dwukrotnie lepiej przyswaja się niż z produktów zwierzęcych. Wynika to ze struktury w komórkach glonu, zdolnej do tworzenia kompleksów z żelazem. Ponadto bogata jest w witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, prowitaminy D i E oraz składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, miedź, chrom, mangan, selen, sód i cynk

Zdrowe tłuszcze

Zawartość tłuszczu w spirulinie jest bardzo różna – może zawierać się w granicach od 1,5% do 12%. Najwyższe jej ilości stanowią kwasy γ-linolenowy (GLA), czyli kwasy tłuszczowe występujące naturalnie w mleku kobiecym, nasionach wiesiołka i czarnej porzeczki. Szacuje się, że ten kwas tłuszczowy stanowi 10-12% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w glonie. Oznacza to, że spirulina jest najbogatszym, znanym obecnie źródłem GLA w diecie człowieka.

Naturalne barwniki

Nie sposób nie zauważyć jej charakterystycznego koloru – to zasługa zawartych w niej związkach fenolowych oraz barwnikach. Oprócz wspomnianego wcześniej β-karotenu glon ten zawiera także r-fikocyjaniny, c-fikocyjaniny i allofikocyjaniny stanowiące obiekt badań wielu ośrodków naukowych.

Spirulina w misjach kosmicznych

O bogatym składzie odżywczym spiruliny świadczy fakt, że zarówno NASA (Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej), jak i Europejska Agencja Kosmiczna (ESA), oficjalnie rekomendują spirulinę jako pokarm dla astronautów podczas długoterminowych misji kosmicznych. To wyraźny sygnał, by w codziennej diecie wprowadzić ten unikatowy glon.