Wiele kolorów herbaty …

Napar z herbaty to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Wszystkie znane nam rodzaje herbaty produkowane są z tej samej rośliny, a w zależności od rodzaju zastosowanej obróbki różnią się kolorem i właściwościami. Poniżej najważniejsze informacje o każdym z nich:

  • Herbata Biała

Jest to herbata produkowana z pierwszych wiosennych pąków i liści. Poddaje się je ogrzewaniu przy użyciu pary wodnej (w celu inaktywacji enzymów), a następnie suszeniu. Napar z tej herbaty ma barwę słomkową, oraz delikatny smak i aromat, ze względu na mniejszą zawartość garbników w porównaniu do herbaty zielonej czy czarnej. Ponadto zawiera ona 2 razy więcej kofeiny niż zielona herbata, oraz 4 razy więcej niż czarna herbata, przez co ma bardziej orzeźwiający i pobudzający smak. Ponadto ma silne działanie antyoksydacyjne i spowalnia procesy starzenia.

  • Herbata zielona

Jest to herbata nie fermentowana, otrzymywana poprzez parowanie lub prażenie liści na etapie ich więdnięcia w celu inaktywacji enzymów, a następnie suszenie świeżych liści. W  wyniku tych procesów listki herbaty ulegają lekkiemu skręceniu. Napar z tej herbaty ma barwę żółta lub lekko zieloną. Ma ona silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne dzięki obecności związków fenolowych, a ponadto zawiera witaminy C, E, B, K a także jony potasu, glinu i fluoru. Warto pić ja zwłaszcza, jeśli mieszkamy w silnie zanieczyszczonym środowisku, gdyż obniża poziom stresu oksydacyjnego.

  • Herbata żółta

Zwana inaczej herbatą cesarską, gdyż przez wiele lat była spożywana jedynie na dworze cesarskim oraz w trakcie obrzędów religijnych. W związku z tym jej eksport poza Chiny był zakazany, przez co nie jest dobrze znana w Europie. Uznawana jest za najlepszą ze wszystkich herbat, gdyż do jej produkcji wykorzystywane są najmłodsze pędy poddawane niepełnej fermenacji, dzięki czemu napar z niej uzyskany ma delikatny, bursztynowy kolor i miękki, subtelny aromat. Dzięki niskiej zawartości garbników oraz kofeiny może być spożywana, również wieczorem.

  • Herbata czerwona

Uznawana jest za najbardziej aromatyczna spośród wszystkich herbat, poprzez swój specyficzny korzenny smak i aromat. Powstaje w wyniku lekkiej fermentacji, aż do mementu gdy listki na końcach stają się lekko czerwone. Przypisuje się jej rolę w redukcji masy ciała, gdyż ogranicza przyswajanie tłuszczu z pokarmu, co dodatkowo korzystnie wpływa na profil lipidowy. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne oraz antyalergiczne, a także wzmacniające układ odpornościowy.

  • Herbata czarna

Otrzymywana jest z liści, pączków liściowych oraz łodyżek. Jest to jedna z najbardziej popularnych herbat, przez co bardzo często dochodzi do jej zafałszowania oraz sprzedaży herbaty o niskiej jakości. Produkowana może być w sposób tradycyjny (droższe gatunki) lub przemysłowy – przy użyciu maszyn.  Napar z tej herbaty korzystnie wpływa na układ pokarmowy pomagając w trawieniu ciężkich pokarmów, lecz również w trakcie leczenia zatruć pokarmowych. Dodatkowo zawarta w niej tanina rozszerza naczynia krwionośne poprawiając pracę układu krwionośnego oraz obniżając ciśnienie.

 

Każda z wymienionych herbat ma swój wyjątkowy smak, aromat i właściwości, dzięki czemu każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Zawsze warto wybierać herbaty liściaste, nie ekspresowe, gdyż trudniej je zafałszować. Większość herbat można parzyć kilkukrotnie, za każdym razem odkrywając jej inny smak i aromat.

 

A Ty jaką herbatę pijesz najczęściej?