Artykuły / Blog

Zdrowe przekąski, gdy poczujesz głód

30/11/2018
przekaski2-1200x1200.jpg

Każdego z nas dopada taki moment w ciągu dnia, że mamy ochotę na „coś” – bliżej nieokreśloną potrzebę schrupania czegoś, lecz tak naprawdę nie wiemy konkretnie czego. Więc by spróbować zaspokoić to uczucie jemy to co akurat mamy pod ręką.

I to jest właśnie ten moment kiedy powinniśmy zajrzeć do szuflady biurka, torebki, schowka w samochodzie albo szafki w kuchni i zrobić żywieniowy rachunek sumienia, żeby dowiedzieć się czy nasze zapasy na „czarna godzinę” aby na pewno pomogą zaspokoić uczucie głodu, czy tylko są szybkim zapychaczem, który nie tylko nie wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie, lecz wręcz przeciwnie spowoduje rozdrażnienie i dekoncentrację.

Najszybszą i najłatwiej dostępną przekąska są słodycze w różnej postaci: batoniki, ciasteczka, czekolada, cukierki, albo wytrawne: chipsy, orzeszki w słonych panierkach, krakersy i paluszki. I to nie jest żywieniowa droga, którą powinno się podążać. Dlatego też mamy dla Was dzisiaj kilka inspiracji na zdrowe przekąski, które można zawsze mieć przy sobie lub przygotować je szybko gdy mamy ochotę na małe co nieco.

Gotowe przekąski:

orzeszki bez soli, pestki, nasiona, które warto zapakować w małe, jednoporcjowe torebeczki (gdyż optymalna porcja to 30-40g/dziennie, a raz otwarte opakowanie 100g znika często w mgnieniu oka)

Suszone śliwki, żurawina, rodzynki, jabłka, morele, figi również zapakowane w małe porcje (uwaga na owoce kandyzowane, to ogromna porcja cukru, której lepiej unikać)

Sok owocowy lub warzywny 100% bez cukru w małym opakowaniu

– Jeżeli jednak nie potrafimy zrezygnować ze słodyczy, należy wybierać te o wysokiej jakości: chałwę bez dodatku cukry, gorzką czekoladę min. 70% kakao, musy owocowe bez dodatku cukru, batoniki muesli bez syropu glukozowo-fruktozowego

 

Propozycje szybkich przekąsek do zrobienia:

OWOCE I WARZYWA, które wystarczy tylko umyć i/lub obrać ze skórki. Jeżeli w pracy lub na wyjeździe nie mamy czasu lub możliwości na przygotowywanie owocowo-warzywnej przekąski warto to zrobić w domu – do pojemniczka włożyć owoce pokrojone na ćwiartki, warzywa w kawałkach. Wtedy w kryzysowej chwili wystarczy otworzyć pojemniczek i zajadać.

 

DOMOWY BUDYŃ to banalnie prosty i szybki deser lub przekąska, dodatkowo w zależności od wybranych składników może być idealny dla osób na diecie paleo, wegańskiej czy bezmlecznej. Przepis poniżej:

Składniki na 2 porcje

400ml mleka/napoju roślinnego

3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu

pół laski wanilii

1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka masła (opcjonalnie)

Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 300ml mleka zagotować z słodzidłem i wanilią (oraz ewentualnie masłem). Pozostały płyn zmiksować ze skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania.

Nie jesteś fanem budyniu, ale za to uwielbiasz kisiel? Nie ma problemu, schemat działania jest jeszcze prostszy. 300ml ulubionego soku ( naszym faworytem jest jabłkowy) podgrzewasz, a pozostałe 100ml łączysz z 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej. Gdy sok się zagotuje dolewasz mieszaninę ze skrobią i gotujesz intensywnie mieszając 1 minutę.

 

ENERGETYCZNE KULKI, które są świetnym sposobem na szybkie energetyczne doładowanie:

2 szklanki dowolnej mieszanki orzechów i nasion

1 szklanka górskich płatków owsianych

1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku

½ łyżeczki soli

ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili

W blenderze z nasadką o ostrzach S zmielić bardzo drobno mieszankę orzechów i przesypać ją do większej miski wraz z solą i wybranymi przyprawami. Kolejno zmielić płatki owsiane i przesypać je do osobnej miski. Na końcu zmiksować namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa. Do mieszanki orzechowej dodać masę daktylową i porządnie wymieszać rękoma. Powoli dodawać płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawać po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli. Uformować kulę ciasta i odstawić ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. Pralinki formować w zwilżonych dłoniach.  Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.

 

OWOCOWE SMOOTHIE to idealna opcja na sycącą przekąskę ale też pozbycie się zalegających w lodówce owoców, gdyż jego składniki są zupełnie dowolne, zależne od naszych upodobań i dostępnych składników. Wystarczy wybrane składniki zmiksować z wodą ( w ilości zależnej od preferowanej konsystencji oraz soczystości owoców). Warto takie smoothie wzbogacić w superfoods – spirulinę, jagody goji, siemię lniane czy inulinę. Zapewniam, że taki posiłek nasyci na długo.

Jak widać, alternatyw dla niezdrowych przekąsek jest dużo, nie jesteśmy skazani na przemysłowe słodycze i produkty dostępne w automatach czy bufecie w pracy. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu w domu lub poszukać dobrych produktów w trakcie zakupów. Inną alternatywa jest catering pudełkowy, który dzięki pięciu zbilansowanym posiłkom nie dopuści do napadów głodu, a ty nie będziesz musiał się martwić co zjesz na podwieczorek.

 

A co kryje Twój schowek na niespodziewany głód?