Czekolada dla serca | BoxKitchen

Czekolada dla serca

 

Wzbogacenie naszego zwyczajowego jadłospisu w czekoladę przynajmniej raz w tygodniu, to dobry krok w walce o zdrowe serce. Są to wnioski płynące z analiz „European Journal of Preventive Cardiology”.

Najlepszym wyborem jest oczywiście czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao (i tylko takiej używamy w naszych potrawach). Jest bogatym źródłem nie tylko magnezu, żelaza oraz cynku lecz również antyoksydantów, polifenoli i pirazyny (pobudzającej pracę mózgu). Wzbogaca nasz organizm również w inne substancje – teobrominę, wapń czy procyjanidyny.

O korzyściach z jej stosowania wiadomo od dawna: wpływa pozytywnie na wzrok, obniża poziom stresu, poprawia samopoczucie i pamięć. Już w przeszłości mówiono o jej wpływie na ciśnienie krwi oraz naczynia krwionośne – a współczesne badania tylko to potwierdzają. Badacze przeprowadzili połączoną analizę badań z ostatnich pięćdziesięciu lat, analizując związek między spożyciem czekolady a chorobą wieńcową. Analiza obejmowała sześć badań, w których wzięło udział łącznie ok. 336 tysięcy uczestników, którzy zwyczajowo spożywali czekoladę. Podczas obserwacji trwającej około 10 lat u 14 043 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa, a 4 667 badanych przeszło zawał serca. 

W porównaniu ze spożywaniem czekolady rzadziej niż raz w tygodniu, jedzenie czekolady częściej niż raz w tygodniu wiązało się z 8%-owym zmniejszeniem ryzyka choroby wieńcowej. Niestety, należy również pamiętać, że czekolada pomimo wielu właściwości zdrowotnych powinna być spożywana z umiarem. Zawiera sporą ilość tłuszczów i jest pokarmem wysokokalorycznym. Nie jest wskazana dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, IBS, kamicy nerkowej oraz otyłości.

Źródło:

  1. Sophia Antipolis, 22 July 2020:  Eating chocolate at least once a week is linked with a reduced risk of heart disease, according to research published today in the European Journal of Preventive Cardiology, a journal of the European Society of Cardiology (ESC).
  2. Jeff C. Rabin et al. Effects of Milk vs Dark Chocolate Consumption on Visual Acuity and Contrast Sensitivity Within 2 Hours, JAMA Ophthalmology (2018).