Jaki nabiał wybierać? | BoxKitchen

Jaki nabiał wybierać?

Serki, jogurty, kefiry, maślanki…asortyment produktów jest bardzo bogaty. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnego nabiału, dostępnego w wielu smakach i rodzajach. Z racji, że produkty te stanowią szybki posiłek, często trafiają do koszyków podczas zakupów. Czy słusznie?

Naturalny nabiał to bardzo dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek (oczywiście dla osób, które go tolerują i nie odczuwają przykrych dolegliwości po jego spożyciu). Bogaty jest w białko, wapń oraz bakterie probiotyczne, korzystne dla naszych jelit. Jednak większa część sklepowych regałów zawiera produkty, którym bliżej do deseru niż pełnowartościowego posiłku. Serki pełne cukru, jogurty z kolorowymi drażetkami (atrakcyjne zwłaszcza dla dzieci!) czy smakowe maślanki z barwnikami i sztucznymi aromatami. Nie są to produkty, które powinny na stałe gościć w diecie. Z racji dużej kaloryczności źle wpływają na naszą sylwetkę, a obecność sztucznych dodatków powodować może drażliwość i bóle głowy (zwłaszcza u dzieci). Dlatego lepszą opcją jest samodzielne nadawanie smaku naturalnym produktom – owoce, gorzka czekolada, bakalie, miód czy orzechy dodane do jogurtu lub serka nadadzą pysznego smaku, a dodatkowo wpłyną korzystnie na nasze zdrowie. Dzięki temu również sami decydujemy o kaloryczności naszego nabiału.

Dlatego zachęcając do rezygnacji z gotowych, słodkich jogurtów przygotowaliśmy dla Was Jogurt Straciatella z Musem Owocowym. Zawiera tylko trzy składniki, a mimo to jest pełen smaku. Znajdziecie go w diecie FitBox, Vege oraz Sport. Smacznego!