Marnowanie żywności | BoxKitchen

Marnowanie żywności

Każdego roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności (wg raportu FAO z 2013 roku). Obrazując skalę zjawiska-jest to ilość, jaka wystarczyłaby do wyżywienia mieszkańców Polski przez kilkanaście lat. W samej Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton. Polska również ma swój udział w tych stratach – około 9 mln ton. Wg raportu Kantar Millward Brown przygotowanego w 2018 roku na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności 42% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia – możliwe, że jest to większa liczba, gdyż wielu z nas nie przyznaje się do takich praktyk.

Jaka jest przyczyna?
Wśród często wymienianych przyczyn marnotrawstwa w gospodarstwach domowych, Polacy wciąż wskazują brak wiedzy na temat właściwego przechowywania żywności oraz brak umiejętności ponownego wykorzystania produktów, które nie zostały spożyte podczas posiłku np. ugotowany w nadmiarze ryż lub makaron. Wśród przyczyn wyrzucania jedzenia od lat wymieniane są te same: przekroczenie terminu przydatności do spożycia (29% odpowiedzi), zbyt duże zakupy (20%), zbyt duże porcje posiłków (15%), niewłaściwe przechowywanie żywności (13%).

Co najczęściej wyrzucamy?
Nie będą dziwić produkty, jakie zwykle wyrzucamy-w koszu najczęściej lądują rzeczy o krótkiej przydatności do spożycia – pieczywo, owoce i warzywa, wędliny i nabiał. Aż 10% Polaków wyrzuca żywność kilka razy w tygodniu, a 35% kilka razy w miesiącu.

Nie tylko gospodarstwa domowe
Warto zwrócić uwagę, iż wbrew pozorom to nie przemysł odpowiada za największą ilość marnowanego jedzenia, lecz gospodarstwa domowe – to one generują aż 53% strat, na kolejnym miejscu jest przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%), sprzedaż (5%).

Skutki marnowania żywności
Wyrzucanie jedzenia ma wiele wymiarów – społeczny, ekologiczny oraz ekonomiczny. Podstawowym zagadnieniem społecznym jest nierówny dostęp do dobrej jakości żywności, w zależności od miejsca zamieszkania. Paradoksem jest to, ze wiele osób nie stać na pełnowartościowe jedzenie, a jego tony wyrzucane są do śmietnika.
Marnowanie żywności to również negatywny wpływ na środowisko. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych
domów trzeba zużyć wodę, energię, paliwo.

Mamy dla Ciebie rozwiązanie problemu wyrzucania jedzenia-catering dietetyczny! Zamawiając zbilansowany zestaw 5 posiłków na cały dzień, nie ma potrzeby robienia zakupów, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Każdego dnia dostarczamy świeże posiłki o odpowiedniej, indywidualnie dobranej kaloryczności, przez co nie będzie problemu ze zbyt dużymi porcjami posiłków. Zamów już dziś i pozbądź się problemu marnowania żywności w Twoim domu.