Bardziej eko niż myślisz!
Głównym argumentem przeciwników cateringów dietetycznych są plastikowe opakowania, w jakich dostarczane są posiłki. Dyskusja skupia się wokół tego tematu, i nikt nie dostrzega pozytywnych aspektów, które dla przyrody niesie catering. A więc powiedzmy o tym głośno!
-
Nie marnujesz jedzenia
Każde gospodarstwo domowe w mniejszym lub większym stopniu wyrzuca jedzenie. Zwykle przyczyną jest przekroczenie terminu ważności, złe przechowywanie czy zbyt duże zakupy. Korzystając z cateringu, takie sytuacje się nie zdarzają. Otrzymujesz dokładnie takie porcje, jakie powinieneś zjeść.
-
Catering nie marnuje żywności
Dzięki skrupulatnemu planowaniu produkcji każda porcja przygotowywanego dania jest dokładnie wyliczona. To dlatego zamawianie możliwe jest do dwóch dni przed planowaną dostawa – abyśmy mogli dobrze zaplanować zakupy.
-
Zamówienia dostarczamy zbiorczo
Realizując dostawy, planujemy trasy tak, by jak najbardziej ekonomicznie wykorzystać nasz transport. Dzięki temu spalamy mniej paliwa, a co za tym idzie – zmniejszamy emisję spalin do atmosfery.
-
Hurtowe zakupy
Robiąc zakupy indywidualnie, przynosimy ogromne ilości odpadów do domu: jednorazowe torby, plastikowe opakowania i kubeczki, foliowe torebki czy szklane słoiczki. Robiąc tak duże zakupy jak my, większość produktów otrzymujemy w opakowaniach zbiorczych oraz zwrotnych. Dzięki temu znacznie ograniczamy produkcję śmieci w porównaniu do indywidualnego konsumenta.
-
Opakowania
Rynek opakowań jest szeroki – od klasycznych opakowań z polipropylenu (PP) poprzez opakowania z pulpy trzcinowej aż do bioplastiku. Nie podlega wątpliwości, że najlepiej pod względem technologicznym sprawdzają się pojemniki z PP. Wbrew pozorom nie jest to najgorsza opcja dla Ziemi. Opakowania te są od wielu lat znane, stosowane i bezpieczne. Opracowano również skuteczny program ich recyklingu. Dzięki temu mogą być one ponownie wykorzystane. Nowe technologie jak bioplastik czy opakowania z trzciny cukrowej potrzebują specjalnych warunków, aby ulec kompostowaniu. Bardzo rzadko opakowania trafiają do odpowiednich pojemników (brązowych na kompost), w związku z czym traktowane są jak zwykłe śmieci, które ulegną spaleniu.
Papierowe torby, w których dostarczane posiłki są w 100% z papieru. Ulegają więc łatwo recyklingowi. Jednak my zachęcamy, by dać im drugie życie – są bardzo wytrzymałe i nie raz mogą być użyte ponownie.
Czy te argumenty przekonały Cię, że catering jest bardziej eko niż dotychczas uważałeś?