Catering dietetyczny – bardziej eko niż myślisz

Bardziej eko niż myślisz!

Głównym argumentem przeciwników cateringów dietetycznych są plastikowe opakowania, w jakich dostarczane są posiłki. Dyskusja skupia się wokół tego tematu, i nikt nie dostrzega pozytywnych aspektów, które dla przyrody niesie catering. A więc powiedzmy o tym głośno!

  1. Nie marnujesz jedzenia

Każde gospodarstwo domowe w mniejszym lub większym stopniu wyrzuca jedzenie. Zwykle przyczyną jest przekroczenie terminu ważności, złe przechowywanie czy zbyt duże zakupy. Korzystając z cateringu, takie sytuacje się nie zdarzają. Otrzymujesz dokładnie takie porcje, jakie powinieneś zjeść.

  1. Catering nie marnuje żywności

Dzięki skrupulatnemu planowaniu produkcji każda porcja przygotowywanego dania jest dokładnie wyliczona. To dlatego zamawianie możliwe jest do dwóch dni przed planowaną dostawa – abyśmy mogli dobrze zaplanować zakupy.

  1. Zamówienia dostarczamy zbiorczo

Realizując dostawy, planujemy trasy tak, by jak najbardziej ekonomicznie wykorzystać nasz transport. Dzięki temu spalamy mniej paliwa, a co za tym idzie – zmniejszamy emisję spalin do atmosfery.

  1. Hurtowe zakupy

Robiąc zakupy indywidualnie, przynosimy ogromne ilości odpadów do domu: jednorazowe torby, plastikowe opakowania i kubeczki, foliowe torebki czy szklane słoiczki. Robiąc tak duże zakupy jak my, większość produktów otrzymujemy w opakowaniach zbiorczych oraz zwrotnych. Dzięki temu znacznie ograniczamy produkcję śmieci w porównaniu do indywidualnego konsumenta.

  1. Opakowania

Rynek opakowań jest szeroki – od klasycznych opakowań z polipropylenu (PP) poprzez opakowania z pulpy trzcinowej aż do bioplastiku. Nie podlega wątpliwości, że najlepiej pod względem technologicznym sprawdzają się pojemniki z PP. Wbrew pozorom nie jest to najgorsza opcja dla Ziemi. Opakowania te są od wielu lat znane, stosowane i bezpieczne. Opracowano również skuteczny program ich recyklingu. Dzięki temu mogą być one ponownie wykorzystane. Nowe technologie jak bioplastik czy opakowania z trzciny cukrowej potrzebują specjalnych warunków, aby ulec kompostowaniu. Bardzo rzadko opakowania trafiają do odpowiednich pojemników (brązowych na kompost), w związku z czym traktowane są jak zwykłe śmieci, które ulegną spaleniu.

Papierowe torby, w których dostarczane posiłki są w 100% z papieru. Ulegają więc łatwo recyklingowi. Jednak my zachęcamy, by dać im drugie życie – są bardzo wytrzymałe i nie raz mogą być użyte ponownie.

 

Czy te argumenty przekonały Cię, że catering jest bardziej eko niż dotychczas uważałeś?

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Share on google
Share on whatsapp
Share on email