Czy wymiana posiłków w cateringu to zawsze najlepsza opcja?

Wymiana posiłków to coraz bardziej popularny trend w cateringach dietetycznych. Zyskuje rzesze zwolenników, gdyż umożliwia maksymalną personalizację diety. Oprócz niekwestionowanej zalety jaką jest wybór jedynie tych posiłków na jakie mamy w tym momencie ochotę rozwiązanie to niesie również wady. Jakie?

Brak zbilansowania diety

Główna wadą tego rozwiązania jest brak możliwości dokładnego zbilansowania makroskładników. Kaloryczność takiej diety będzie poprawna, ale już zawartość białka, tłuszczu czy węglowodanów będzie zależna od tego jakie produkty sami wybierzemy. Np. możemy w ciągu dnia wybrać 3 słodkie posiłki, bo uwielbiamy ten smak. W konsekwencji nasza dieta może zawierać zbyt dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zbyt mało białka.

 

Niedobory wynikające z wyboru wąskiej grupy produktów

Kiedy samodzielnie wybieramy posiłki oczywistym jest to, ze będziemy wybierać te produkty które lubimy najbardziej. W związku z tym ograniczymy dietę do określonej grupy produktów. Kiedy nie mamy opcji wyboru dieta będzie bardziej różnorodna, a dodatkowo zyskujemy szansę na polubienie produktów, które dotychczas lubiliśmy mniej. Zwłaszcza, gdy podane są w zaskakujący sposób.

 

Dodatkowy czas na wybór

Dla wielu osób konieczność wyboru posiłków może być zajęciem na kilkanaście minut, zwłaszcza gdy mamy problem z podejmowaniem smakowych decyzji. Wtedy lepszym rozwiązaniem jest stałe menu, które nie angażują nas w wyborze, a zaskakuje ciekawymi propozycjami.

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Share on google
Share on whatsapp
Share on email