Dieta a samopoczucie

Spożywanie żywności spełnia nie tylko funkcje zaspokojenia głodu fizjologicznego i dostarczenia niezbędnych składników pokarmowych. Często staje się sposobem na zaspokojenie potrzeb emocjonalnych. Niektóre składniki żywności takie, jak witaminy z grupy B, niektóre kwasy tłuszczowe, węglowodany oraz kofeina wpływają korzystnie na poprawę nastroju człowieka. Zwiększają one syntezę neuroprzekaźników –dopaminy i serotoniny – przez co poprawiają nastrój człowieka. Należy jednak pamiętać, że nadmierne jedzenie prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. Wiążą się one z występowaniem obniżonego nastroju, a nawet depresji. Poprzez właściwe zachowania żywieniowe można regulować nastrój i w korzystny sposób wpływać na samopoczucie człowieka.  Dlatego warto dbać o prawidłową, dobrze zbilansowaną dietę.

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Share on google
Share on whatsapp
Share on email