Jedzeniu na ratunek!

  • Czy wiesz, że Polska jest w czołówce krajów Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności? Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Średnia w Unii Europejskiej to 173 kg. Tylko w naszym kraju daje to rocznie prawie 5 mln ton żywności. Zgodnie z najnowszym raportem ONZ z 2021roku na świecie każdego roku marnuje się 1,3 mld ton żywności – to niemal 1/3 produkowanej żywności ogółem.

 

  • Polska znajduje się na niechlubnym 5 miejscu pod względem marnowania żywności. Liderami w Unii Europejskiej jest Holandia (541 kg/osobę), Belgia (345 kg/osobę), Cypr (327 kg/osobę). Z jakich krajów możemy brać przykład? Na pewno ze Słowenii (72 kg/osobę) oraz Rumunii (76 kg/osobę).

 

  • Marnowanie żywności to problem każdego z nas. Wbrew pozorom to nie wielkie koncerny odpowiadają za największe straty, a konsumenci. Największy udział w marnowaniu żywności mają gospodarstwa domowe. To właśnie w domach marnuje się aż 60% wyrzucanych produktów spożywczych.

 

  • Marnowanie żywności to nie tylko problem ekologiczny, ale również ekonomiczny. Zakładając, ze każde gospodarstwo wyrzuca średnio 2,2 kg żywności tygodniowo, wraz z jedzeniem do kosza wyrzucamy około 50 zł. W skali roku daje nam to kwotę 2600 zł. To kwota, którą można przeznaczyć na znacznie lepsze cele.

 

  • Jaka żywność najczęściej ląduje w koszu? Produkty o krótkim terminie ważności – pieczywo, wędliny, owoce i ziemniaki. To one stanowią największą grupę marnowanych produktów.

 

  • Dlaczego wyrzucamy jedzenie, które wcześniej kupiliśmy? Pośród najczęściej wymienianych przyczyn pojawia się: zepsucie żywności, przeoczenie daty ważności do spożycia, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia, zbyt duże lub nieprzemyślane zakupy.

Marnowanie żywności w gastronomii:

  • Gastronomia to branża gdzie marnuje się niewiele — poniżej 10% ogółem wyrzucanego jedzenia. Każda restauracja skrupulatnie planuje zapasy i pilnuje stanów magazynowych, tak by wykorzystać produkty wtedy gdy są najbardziej świeże i smakowite.

 

  • Catering dietetyczny to sektor gastronomi gdzie marnowanie żywności jest niewielkie. To dzięki temu, że zamówienia składane są z wyprzedzeniem i można bardzo dokładnie zaplanować zakupy. Ponadto dokładnie określone porcje dostarczane do ostatecznego konsumenta zapobiegają marnowaniu żywności również w jego gospodarstwie domowym.

 

  • First in, first out (fifo) to zasada stosowana w gastronomi, którą powinno stosować się również w gospodarstwie domowym. Produkty, które pierwsze trafiły do lodówki, powinny również pierwsze z niej wyjść. Dzięki temu unikniemy przeoczenia daty ważności i zjemy produkty w odpowiednim czasie.

 

  • Kupując żywność, zawsze na opakowaniu znajdziemy datę przydatności do spożycia. Ważne, by potrafić rozróżnić napis „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”.  Pierwszy kategorycznie deklaruje do kiedy najpóźniej możemy spożyć dany produkt. Drugi sugeruje do kiedy produkt będzie miał najwyższą jakość – jednak po tej dacie również może być spożyty, zwykle dotyczy to produktów z długim terminem ważności.

 

 

Tipy na niemarnowanie żywności:

  • Zaprzyjaźnij się z zamrażarką. Przechowuj w niej niespożytą do końca żywność. Pamiętaj jednak by opisać ją datą i nazwą produktu – pamięć jest krótka, a po zamrożeniu ciężko odgadnąć czym jest zamrożony produkt.

 

  • Stosuj zasadę „first in, first out” – nowe produkty wkładaj do tyłu lodówki czy szafki, a te zakupione wcześniej przesuwaj na przód, tak by były pod ręką.

 

  • Będąc na zakupach, wybieraj produkty, które są pełnowartościowe, ale wyglądają trochę gorzej: są małe, lekko zdeformowane lub mają uszkodzone opakowanie. To one najczęściej lądują na śmietniku.

 

  • Kontroluj warunki, w jakich przechowujesz żywność, zwłaszcza tę o krótkim terminie ważności do spożycia.

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Share on google
Share on whatsapp
Share on email