Zgodnie z nowym protokołem wychodzenie z diety podzielone jest na 3 fazy, w których stopniowo wprowadzamy produkty wcześniej zakazane. Czas wychodzenia z postu powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb.
1 faza
Ze względu na fakt, że podczas postu dostarcza się około 800 kcal, podczas wychodzenia tą ilość należy zwiększyć, w związku z czym już pierwszego dnia pierwszej fazy należy spożyć ok. 1000 kcal i każdego kolejnego dnia zwiększyć spożycie o około 200 kalorii, aż do uzyskania właściwego dla Ciebie zapotrzebowania kalorycznego.
Ilość przyswajanych węglowodanów netto (węglowodany minus błonnik w danym produkcie) powinna być w przedziale 30-50 gramów na dzień.
Dozwolone produkty w fazie pierwszej:
- Warzywa zielone liściaste, krzyżowe, kapustne, kiszone, kiełki;
- Tłuszcze i oleje: kokosowy, lniany, z wiesiołka, ogórecznika i ostropestu, oliwa z oliwek, awokado, mleko kokosowe, domowy jogurt kokosowy;
- Mleko i śmietanka kokosowa lub domowy jogurt kokosowy;
- Grzyby, algi, zioła;
- Nasiona i orzechy;
- Jaja z wolnego wybiegu;
- Owoce: kokos i awokado oraz niewielkie ilości owoców z niską zawartością węglowodanów – głównie jagodowe.
- Buliony i wywary z ryb i kości.
Jeżeli chodzi o sposób obróbki termicznej, w tej fazie unikać należy smażenia. Zalecane to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie. Należy pamiętać, że wciąż warzywa powinny stanowić podstawę posiłków.
2 faza
Ilość spożywanych kalorii powinna być już zgodna z dziennym zapotrzebowaniem, węglowodany netto również 30-50 gramów dziennie. Długość tej fazy powinna trwać tak długo jak faza 1.
Poza produktami z fazy pierwszej dodatkowo dodajemy:
- Kiełki i nasiona soi, strączki o niskiej zawartości węglowodanów – fasolkę szparagową, bób, groszek zielony;
- Masło klarowane;
- Ryby wysokiej jakości oraz inne owoce morza;
3 faza
Należy zwiększyć ilość przyjmowanych węglowodanów netto – od 50 do 150 gramów dziennie lub więcej. Czas trwania tej fazy należy ustalić indywidualnie, lecz optymalny czas to 7 dni.
Poza produktami wprowadzonymi już w fazie pierwszej i drugiej dodatkowo dietę możemy rozszerzyć o:
- Wysokiej jakości mięso zwierzęce;
- Nasiona roślin strączkowych;
- Naturalne kasze i ziarna – gryczana, komosa ryżowa (quinoa), jaglana, biały i brązowy ryż oraz amarantus;
- Produkty mleczne;
- Owoce o niskim indeksie glikemicznym, m.in. borówki, maliny, jeżyny, granat, kiwi, melon, jabłko itp.
Po przejściu wszystkich trzech faz należy wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe z uwzględnieniem wszystkich grup produktów. Należy spożywać produkty dobrej jakości, dużo warzyw przy każdym posiłku i racjonalnie podchodzić do tzw. cheat meali – pozwolić sobie na nie raz na jakiś czas, ale niech to nie będzie 2-3 razy w tygodniu.