Wpływ przetworzonej żywności na procesy starzenia

Spożywanie żywności przetworzonej wpływa negatywnie na nasz stan zdrowia, nie tylko obecny ale i przyszły. Hiszpańscy naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 886 osób w którym dowodzą, że spożywanie 3 porcji żywności przetworzonej przyspiesza procesy starzenia. W jaki sposób?

Regularne spożywanie produktów bogatych w tłuszcz, sól, skrobię oraz cukier związane jest ze zmniejszeniem długości telomerów czyli odcinków DNA, będących fragmentami chromosomów. Ich zadaniem jest ochrona i stabilizacja naszego DNA podczas podziałów komórkowych. Telomery ulegają naturalnemu skróceniu podczas podziałów komórek, w związku z czym u osób starszych są one krótsze niż u młodych. Jednak istnieją czynniki, które mogą ten proces przyspieszyć: przewlekły stres, stan zapalny oraz niezbilansowana dieta obfitująca w przetworzone produkty.  Co więcej, wysoko przetworzona żywność zwiększa ryzyko chorób przewlekłych – poprzez skrócenie telomerów wzrasta ryzyko nowotworów, cukrzycy typu 2 oraz depresji.

Jaką zatem dietę stosować, aby zachować młodość, zdrowie i dobre samopoczucie jak najdłużej? Oczywiście unikać przetworzonych produktów spożywczych, a wzbogacić dietę w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zdrowe tłuszcze.

 

Źródło:

https://www.insider.com/processed-foods-could-speed-up-cell-aging-according-to-science-2020-9

Podziel się tym ze znajomymi!

Share on facebook
Share on google
Share on whatsapp
Share on email